Panelisti pobornici kvalitetnog javnog medijskog servisa

18-06-bp-diskusija8Bez novih medija ne možemo živjeti jer gotovo 90% ljudi koristi neki od njih. Od pasivnih korisnika medija, postali smo aktivni. Komunikatori smo. Možemo slati poruke, kreirati i djelovati na različite načine, mada se u tome ne snalazimo svi, sloboda ne smije ugrožavati tuđu privatnost, poručio je prof. dr Stjepan Malović, iz Hrvatske, dodajući da je pobornik javnog servisa koji je neophodan na panel diskusiji ''Javni medijski servisi i novi mediji'' koja je održana drugog dana Četvrte međunarodne naučno-stručne konferencije Mediji i PR.

18-06-bp-diskusije9

Prof. dr Lejla Turčilo, vanredna profesorica Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, je istakla da u medijima ima puno zaposlenih, a najmanje novinara, koji treba da budu prioritet, podsjećajući da nas treba interesovati sadržaj u medijima.

 

"Novi mediji nude nove mogućnosti ne samo medijima nego, prije svega, građanima. Ne treba govoriti samo o diskursu opasnosti. Naravno, važno je upozoravati šta je to negativno u online prostoru po svakoga od nas, individualno, ili po društvo u cjelini. Ali tu ima puno potencijala. Na nama je da istražujemo", zaključila je Turčilo, konstatujući da novi mediji u Bosni i Hercegovini još uvijek ne nude nove mogućnosti.

18-06-bp-diskusije10

Redovna profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore dr Sonja Tomović Šundić istakla je da su građani hiperinformisani, te da treba obrazovati publiku, a ne samo informisati ih, dodajući da su nove medijske tehnologije samo novi instrumenti.

"Danas se sve više govori o građanskom novinarstvu gdje obični građani postaju dio medijskog sistema, i samim tim imaju priliku da se pojave kao interpretatori, komentatori, učesnici medijske scene. S jedne strane, to je dobro jer je svakome omogućeno da ponudi svoj glas, stvara javno mnjenje, bar na ovom sajber prostoru. S druge strane, to nosi i opasnost da ljudi, kao anonimni, ispoljavaju destruktivne strane, koji u svakodnevnoj komunikaciji ne bi iskazivali", pojasnila je Tomović Šundić, konstatujući da tu ostaje stari problem novinarstva – etika.

18-06-bp-diskusije4

Tomović Šundić je naglasila da treba građanskim novinarima pojasniti da nemaju prostor beskonačne zloupotrebe slobode.

Online komuniciranje bi trebalo da se tretira kao ostali mediji, kazala je doc. dr Daniela Blaževska, docentica Instituta za medije i komunikacije, Prvavnog fakulteta "Justinijan Prvi", Univerziteta "Sv. Kiril i Metodij", iz Skoplja.

"U Makedoniji novi mediji na neki način loše utiču na kvalitet novinarstva jer su novinari u trci sa vremenom pa društvene mreže shvataju kao konkurenciju, samim tim, smanjuju kvalitet informacija", pojasnila je Blaževska.

18-06-bp-diskusije1

Redovna profesorica Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, dr Dubravka Valić Nedeljković podržava javni servis, objašnjavajući da su oba javna servisa u Srbiji mnogo uradila na digitalizaciji.

18-06-bp-diskusije2

Diskusiju je moderirala dr Andrijana Rabrenović.

Autorka: Enida Omerhodžić
Foto: Vladimir Jelić
Izvor: www.radiobijelopolje.me