Vilović: Hrvatska još nije uspostavila efikasne samoregulacijske instrumente

18-06-vilovic2U okviru drugog dana Četvrte međunarodne naučno-stručne konferencije „Mediji i PR", profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dr Gordana Vilović, održala je kratko predavanje na temu „Samoregulacija i regulacija u novim medijima: pogled iz Hrvatske", a to je upravo i naziv njenog naučnog radu na kojem radi.

Govoreći o samoregulaciji i regulaciji medija u Hrvatskoj, dr Gordana Vilović, istakla je da ta zemlja nije uspjela uspostaviti samoregulacijske instrumente u tradicionalnim medijima, kao i to da nije sigurna ni da će u tome uspjeti u vremenu ekspanizije novih medija.

„Novi mediji su otvorili područje nevjerovatne širine vulgarizma, ksenofobije, šovinizma, nacionalizma, govora mržnje, ali se nadam da sav taj loš sadržaj, neće zaustaviti odgovorne ljudske slobode, kao što je izražavanje stava, pazeći pritom da sadržaj koji se objavljuje nije uvredljiv", kazala je Vilović, dodajući da anonimnost kao garanciju demokratije treba podžavati, jer je to nekada jedini način na koji pojedinci mogu iznijeti svoje mišljenje, a da ne budu sankcionisani od strane nadležnih.

 

Profesorica Vilović je istakla da je neophodno zaustaviti sve govore mržnje, da odgovorni urednici web i online portala moraju sve komentare nepristojnog sadržaja automatski uklanjati, kako bi zaštitili dostojanstvo i prava drugih.

Pored profesorice Vilović, brojni eminentni profesori i stručnjaci iz oblasti medija, u okviru Četvrte međunarodne naučno-stručne konferencije „Mediji i PR", izlažu danas svoje naučne radove, koji se bave novim medijima i novim mogućnostima za novinarstvo.

Autorka:Sanja Čujović
Foto: Vladimir Jelić
Izvor: www.radiobijelopolje.me