Održana panel diskusija na temu „Mogućnosti tradicionalnih medija u novoj eri“

18-06-bp-panel-0101Učesnici panel diskusije na temu „Mogućnosti tradicionalnih medija u novoj eri", koja je održana danas u okviru Četvrte međunarodne naučno-stručne konferencije „Mediji i PR" složili su se da tradicionalni mediji treba da iskoriste mogućnosti koje nude novi mediji i da im se prilagode.

V.d. direktor Televizije Srbije i glavni i odgovorni urednik obrazovno-naučnog programa RTS-a Ilija Cerović, istakao je da tradicionalni mediji moraju ići u korak sa vremenom i novim tehnologijama, ali naravno uz poštovanje temeljnih vrijednosti i profesionalnih standarda, koji krase klasične medije.

„Nove tehnologije donose nezaustavljive promjene, koje predstavljaju izazov za javne servise, koji su stubovi demokratskog poretka. Ipak, mogućnosti tradicionalnih medija u novoj eri su brojne, gotovo neograničene, samo je potrebno da se oni prilagode novom okruženju", kazao je Cerović, naglašavajući da je za budućnost televizije ključan kvalitet sadržaja, zahvaljujući kome je televizija RTS najgledanija u Srbiji.

Cerović je takođe upoznao učesnike diskusije sa onim što televizija RTS radi kako bi se prilagodila novim medijima, ističući da će RTS krajem ove godine, ili početkom naredne, svoje sadržaje emitovati i putem drugih platformi, koje će pojedincu biti dostupne u svakom trenutku i na svakom mjestu.

O promjenama koje su donijeli novi mediji, na današnjem panelu, govorio je i glavni urednik Hrvatske radio televizije – HRT, mr Igor Duić. On je kazao da vrijeme televizije i radija nije prošlo, već da se oni jednostavno moraju prilagoditi novim potrebama publike, da moraju biti „ovdje, sada i na zahtjev".

18-06-bp-panel-01

„Klasični mediji moraju da se transformišu, da se povežu sa intenetom, jer savremena publika ne želi čekati termin emitovanja, ona zahtijeva informaciju odmah i na bilo kojem uređaju. Javni servisi moraju biti na usluzi cijeloj publici, moraju zadovoljiti njihove potrebe na način na koji to publika želi, jer je smisao postojanja javnog servisa da služi javnosti", pojasnio je Duić, ističući da je sadržaj na prvom mjestu, kao i da se mora poraditi na medijskoj pismenosti.

 

Urednik informativnog programa televizije BHT1, doc. dr Seid Masnica, naglasio je da su televizija i multimedijalne platforme u komplementarnom odnosu, da jedno drugo nadgrađuju.

„Javni servisi moraju da se pozicioniraju na način da drže do kvaliteta vijesti, ne smiju dopustiti da brzina ima prioritet nad sadržajem informacije. A ujedno, javni servisi trebaju pospješiti svoju multimedijalnu platformu, kako bi sebi osigurali budućnost", kazao je Masnica.

Učesnik današnje panel diskusije i v.d. urednik Prvog programa Televizije Crne Gore-RTCG, Aleksandar Mirković, kazao je da je uzlazni trend u svijetu da se ljudi primarno informišu putem online medija, ali da, kako ističe, u Crnoj Gori televizija još uvijek predstavlja najvažniji izvor informisanja.

„Svjedoci smo nevjerovatno brzih tehnološko-informatičkih promjena, a zahvaljujući tome, internet i novi mediji posljednjih godina su nametnuli kao dominantni, naročito u razvijenim zemljama. Televizija Crne Gore je prepoznala značaj prilagođavanja novim medijima, iako se trenutno 67% građana naše zemlje prvenstveno informiše putem televizije. Strategija naše medijske kuće je formiranje integrisanog deska, informisanje građana preko više platformi, privlačenje mlade publike, pa se nadamo da ćemo proces digitalizacije završiti do kraja 2017. godine", objasnio je Mirković, dodajući da televizija RTCG prva u regionu koja je počela sa upotrebom „responsive" dizajna.

18-06-bp-panel-0104

Almir Terzić urednik za region Balkana turske novinske agencije Anadolija kazao je da tradicionalni mediji još uvijek nijesu iskoristili sve nove mogućnosti, kao i da trebaju što prije da uspostave konekciju sa internet novinarstvom.

„Novi mediji su budućnost svih prostora, prije svega što evropski sistem razmjene informacija upravo počiva na internet novinarstvu i društvenim mrežama. Zato agencija u kojoj radim veoma insistira na razvoju novih sistema informisanja", kazao je Terzić.

18-06-bp-panel0105

On je takođe istakao da je istraživačko novinarstvo, nažalost, sve manje zastupljeno, da je sve manje informacija vlasitog sadržaja, manje priča sa terena, vlasitih ideja i istarživačkih priča, kao i da je upravo to ono po čemu medijska kuća treba biti prepoznatljiva.

Na panelu je govorio i odgovorni urednik „RTS Paketa" (kablovski kanali), Dejan Gligorijević, koji je takođe ukazao na neophodnost uspostavljanja saradnje između novih i tradicionalnih medija.

Moderator današne panel diskusije bio je član Upravnog odbora ULES-a CG i direktor Radio televizije Budva, doc. dr Dragan Klarić, koji je kazao da je zahvaljujući novim tehnologijama svijet pretvoren u globalno selo, kao i da se mediji moraju mijenjati u skladu sa tehnološkim ostvarenjima.

18-06-bp-panel-0101

Autorka: Sanja Čujović
Foto: Vladimir Jelić
Izvor: www.radiobijelopolje.me