Održan okrugli sto na temu “Novi mediji i nove mogućnosti”

17-06-bp-okrugli-sto4U okviru Četvrte međunarodne naučno-stručne konferencije „Mediji i PR", danas je u konferencijskoj sali hotela „Franca", održan ogrugli sto na temu „Novi mediji i nove mogućnosti".

Urednik informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine – BHT1, doc. dr Seid Masnica, kazao je da tradicionalni i novi mediji nijesu konkurenti, već da profesionalni novinari trebaju iskoristiti prednosti svih platformi, kako bi građanima pružili kvalitetnu i objektivnu informaciju.

„Naravno da online mediji nude više sadržaja i bržu informaciju, ali ipak, tradicionalni mediji, kao što su novine, imaju neku posebnu vrijednost. Novi mediji se trebaju koristiti za upotpunjavanje sadržaja koji čujemo na radiju, ili vidimo na televiziji", objasnio je Masnica, naglašavajući da je najvažnije da se ne ugrozi informacija u njenom punom obliku, bez obzira putem koje će platforme dospjeti do građana.

Pomoćnik direktora Agencije za elektronske medije Momčilo Stojanović, istakao je da je sve manje klasičnih medija, a da su sve češći oblici konvergencije medija. „Mogućnosti novih medija su bezbrojne, ali je važno ih je znati koristiti na pravi način. Neophodno je prilagoditi sadržaj zahtjevima i potebama građana, jer informacije samo po sebi nijesu ni dobre ni loše, ako ih neko ne koristi", kazao je Stojanović, dodajući da su starije generacije ipak privrženije tradicionalnim i klasičnim medijima.

17-06-bp-okrugli-sto3

Učesnici okruglog stola, među kojima su bili brojni profesori, direktori, urednici i novinari iz EU i regiona, polemisali su o raznim aspektima novih medija, o prednostima koje oni donose sa sobom, ali i o opasnostima sa kojima se novinari i medijske kuće suočavaju u svijetu modernizacije.

 

17-06-bp-okrugli-sto5

Drugi dan Četvrte međunarodne naučno-stručne konferencije, započeće promocijom časopisa „Medijske studije", koji izdaje Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, čija je urednica profesorica Viktorija Car.

Autorka: Sanja Čujović
Foto: Vladimir Jelić
Izvor: www.radiobijelopolje.me