Radojković: Profesionalno novinarstvo će preživjeti

17-06-bp-iylaganje"Profesionalno i građansko novinarstvo" tema je o kojoj je, na danas otvorenoj Četvrtoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Mediji i PR", govorio redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, prof. dr Miroljub Radojković.

Objašnjavajući simbiotički odnos profesionalnog i građanskog novinarstva, prof. dr Radojković, zaključio je da je neetičnost ključna slabost građanskog novinarstva, kao i da je nedostatak odgovornosti za javnu riječ, ono što karakteriše građansko novinarstvo, koje je sve značajniji feneomen 21. vijeka.

"Građansko novinarsvo obuhvata javno novinarstvo, interaktivnost, participaciju i aktivnost u blogsferi, ali samo ako služi javnosti i javnom interesu", objasnio je Radojković.

Tokom svog izlaganja, prof. dr Radojković je istakao da profesionalno novinarstvo neće propasti, ali da će, nažalost biti sve manje profesionalnih medija i novinara.

"Ako se profesionalni novinari vrate svojim idealima, ako nastave da poštuju profesionalne standarde i etičke kodekse, zadobiće povjerenje ljudi, kojima će glavni izvor informaciji upravo biti oni mediji koje svoje izvještavanje temelje na istinitosti, ravnopravnosti, nepristrasnosti, tačnosti i objektivnosti", naglasio je Radojković.

 

17-06-bp-iylaganje1

"Novi mediji i nove mogućnosti" tema je Četvrte međunarodne naučno-stručne konferencije "Mediji i PR", o kojoj će, tokom konferencije, govoriti toretičari i praktičari iz petnaest evropskih država i 25 univerziteta i fakulteta.

17-06-bp-iylaganje

Autorka: Sanja Čujović
Foto: Vladimir Jelić
Izvor: www.radiobijelopolje.me